Kullanıcıların Dikkatine!

Konularda yapılan kısaltmalı ve geçiştirilmiş mesajlar (adsadas, haha, sjsksjsdjks, asdsd, nokta, random, sayı vb.) yasaklanma sebebidir. Mağduriyet yaşanmaması için bu duruma dikkat etmelisiniz.

Daha Fazlası

Hacktivizm Online

Hacktivizm sitesi hack kültürünü benimsemiş kişiler tarafından 2020 yılında kuruldu. Kuruluş amacı Türkiye'nin en büyük hack forumu olmak ve bilgi alışverişinde bulunmaktır.

Daha Fazlası

Konu Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Forumda oluşan / oluşması öngörülen görüntü kirliliğine engel olmak ve başlıkların daha temiz dil ile açılması amacıyla kurallarımıza bazı bağımlı / bağımsız maddeler eklemek durumundayız.

Daha Fazlası

RTSP Protokolü Nedir/Nasıl Çalışır

Scoulfly

Uzman Üye
Katılım
20 Aralık 2020
Mesajlar
193
Tepkime puanı
558
İlgi Alanlarınız
Grafik Tasarım
Cinsiyet
  1. Erkek
RTSP Protokolü Nedir?

RTSP (Real Time Streaming Protocol) yani Türkçe karşılığı ise gerçek zamanlı akış protokolü anlamına gelmektedir. Bu protokol bir ağı kontrol etmek için eğlence veya iletişim amaçlı kullanılması için medya akış sunucuları ile ağ kontrol etme protokolüdür. RTSP, birbirlerine uzakta bulunan ağlar için birbirlerine medya oturumunu ve kontrol etmek için kullanılmaktadır.RTSP bulunan medya sunucuları kullanan kişiler eğer isterlerse medya sunucusundan istemcilere video ya da ses kaydı iletilebilir. Bu iletilen eğlence veya iletişim amaçlı olan veri ortamda bulunan zaman akışını kolaylaştırmak adına, play (oynat),save (kaydet) ve stop (duraklat) benzeri VHS ( Video Ev Sistemi) komutlarını verilebilir.

Medya üzerinden yapılan akış aktarımı sadece RTSP ile olmamaktadır. Aynı zamanda yardımcı eleman olan RTCP (Gerçek Zamanlı Kontrol) ve RTP (Gerçek Zamanlı Kontrol) protokolleri de medya akışına büyük oranda yardımcı olmaktadır.Böylece onca işlemi 3 protokole dağıtmış durumuna gelecektir, bu da iyi bir şeydi çünkü onlarca işlemi tek protokole yüklerseniz o protokol elbet bir yerde size sorun yaşatacaktır. Bu yüzden 3 protokole dağıtmak çok daha mantıklıdır bir işlemdir.

RTSP Yardımcı Protokolleri Nelerdir?

RTSP protokolüne yardım eden iki tane protokol belirttik. Şimdi bunların ne işe yaradığını öğrenelim.

RTP (Real-Time Transmission Protocol) Nedir?

RTP (Real-Time Transmission Protocol) Türkçe karşılığı ise gerçek zamanlı kontrol anlamına gelmektedir. Bu yardımcı protokol Ip adresleri üzerinden medya aktarımı için kullanılan gerçek zamanlı transport protokolüdür. Bu protokol sayesinde video ve ses kayıtları, kayıtlı verilerden karşı tarafa yollanmaktadır. RTP genellikle UDP üzerinden çalışması yanında kontrollü bir veri aktarımı için TCP üzerinden çalıştırılabilir. Bu veri aktarımında video veya ses kayıt yollayan kişi alıcılara RTP ve RTPC paketleri yollar. Alıcılar ise burada sadece RTPC paketini alıp, RTPC paketini yollayan kişiye geri iletir ve böylece medya iletimi gerçekleşmiş olur.

Bu resim yeniden boyutlandırıldı, tam halini görmek için tıklayınız.​


RTCP (RTPC Control Protocol) Nedir?

RTCP (RTP Control Protocol) Türkçe karşılığı ise gerçek zamanlı iletim protokolüdür. Bu yardımcı protokol bir telefon görüşmesinde her iki tarafada kontrol paketlerini gönderme amacı ile görevlendirilmiştir. RTCP hem iki tarafa da
paket gönderirken verileri ise RTPC tarafından yani kendisi tarafından aktarılır. Bu aktardığı veriler sayesinde telefon görüşmesi daha kaliteli bir hale gelebilmektedir. Eğer istenirse telefon görüşmesinde herhangi bir kötü iletişim durumu yaşandığı geri bildirim gönderme özelliğine de sahiptir.



Kısaca RTP medya iletimi için kullanılırken RTPC ise iletişim için kullanılmaktadır. Artı olarak RTSP her iki işlemi birden gerçekleştirdiği için bu protokollerde herhangi bir problem yaşanması zorlanıyor ama tabii ki her şeyde olduğu gibi bu protokollerde sorun çıkmayacak diye bir durum söz konusu değil, istisnalar olmaktadır.

RTSP Protokolünün Çalışma Mantığı

Şimdi bu mantığı örnekler ile anlatalım.
RTSP genellikle güvenlik kameralarını evdeki bilgisayarlarda göstermek gibi amaçlar için kullanılabilinmektedir. Biz de örneğimize buradan yola çıkalım. Elimizde iki adet Ip adresi mevcut diyelim, bu iki Ip adreslerden biri evde ki bilgisayarın Ip adresi ve diğeri ise iş yerinde ki izlemek istediğimiz güvenlik kamerasının Ip adresi diyelim.

Şimdi aklınıza şöyle bir şey gelebilir,
Kameraların Ip adresi mi olur?
Kameraların da Ip adresleri vardır. Lakin bu bir özelliktir, güvenlik kamerası alırken Ip kamerası olarak alırsanız kameranın bir Ip adresi mevcut olacaktır.
Hatta bu Ip adresleri komut istemcisi tarafından bulabilirsiniz.

Şimdi örneğimize geri dönelim,
elimizde iki adet Ip adresi vardı biri kameranın diğeri ise evde ki bilgisayarındı, kamerada bulunan Ip adresini
A yönlendiricisinden bilgisayara ileteceğiz. Kameranın yönlendiricisi mevcut ise hali ile bilgisayarında yönlendiricisi mevcuttur. Kamerada yayımlanan medyalar A yönlendiricisinden B yönlendiricisine iletilir. B yönlendiricisinden de bilgisayarımızda bulunana istemiciye ulaşmış olur. Bu olaylar onucunda ise iş yerinde olan güvenlik kamerası her neyi kayıt ediyor ise evde ki bilgisayardan da görüntülenebilir bir hale gelecektir.



Bu protokol ve yardımcı protokolleri sayesinde Ip kameraları oturduğunuz yerden izlemek çok daha basitleştiriyor. Bu protokoller sadece Ip kameraları kapsamıyor, telefon görüşmelerini, internet ortamında video veya ses kaydını yayınlarken ya da gönderirken de çok büyük yardımları bize dokunmaktadır.


Daha Fazlası İçin Dergi 48 Sayısını Ziyaret ediniz..
 

Konuyu görüntüleyen kullanıcılar:

Hukuksal Sorunlar İçin[email protected]
For Legal Problems[email protected]
Hacktivizm.Org
Hacktivizm.Org internet sitesi 5651 sayılı kanun’un 2. maddesinin 1. fıkrasının m) bendi ile aynı kanunun 5. maddesi kapsamında "Yer Sağlayıcı" konumundadır. İçerikler ön onay olmaksızın tamamen kullanıcılar tarafından oluşturulmaktadır. Hacktivizm.org; Yer sağlayıcı olarak, kullanıcılar tarafından oluşturulan içeriği ya da hukuka aykırı paylaşımı kontrol etmekle ya da araştırmakla yükümlü değildir. Hacktivizm saldırı timleri Türk sitelerine hiçbir zararlı faaliyette bulunmaz. Hacktivizm üyelerinin yaptığı bireysel hack faaliyetlerinden Hacktivizm sorumlu değildir. Sitelerinize Hacktivizm ismi kullanılarak hack faaliyetinde bulunulursa, site-sunucu erişim loglarından bu faaliyeti gerçekleştiren ip adresini tespit edip diğer kanıtlarla birlikte savcılığa suç duyurusunda bulununuz. Sitemizde yer alan içerikler hakkındaki şikayetlerinizi Buradan iletişime geçerek bildirebilirsiniz. Please Report Abuse, DMCA, Scamming, Harassment, Crack or any Illegal Activities to [email protected]
Hack Forum
Hacktivizm, 2020 yılında kurulmuş bir siber güvenlik forum sitesidir aynı zamanda hack forumu,hack sitesi,hack forum ve Türk hack forumudur. Hack forum aramalarında ilk sayfada olan bu hack forum sitesi gün geçtikçe gelişmektedir. Hack Forum kelimesinin anlamı ise, hacker kültürü ve bilgisayar güvenliği ile ilgili tartışmalara adanmış bir İnternet forumudur. Web sitesi, analiz şirketi Alexa Internet tarafından web trafiği açısından "Hacking" kategorisinde bir numaralı web sitesi olarak yer almaktadır.

Telefon Takip - İphone Hackleme - PDF Şifre Kırma - Telefon Hackleme - İnstagram Hesap Çalma - Twitter Hesap Çalma - Facebook Hesap Çalma - Wifi Şifre Kırma - Telefon Şifresi Kırma

Hacktivizm Twitter Hacktivizm Youtube Hacktivizm İnstagram Hacktivizm Telegram

Üst